perjantai 27. maaliskuuta 2015

Viiltävää analyysia


Voi veitsi. Hauskalla manauksella liikkeelle tämä kirjoitus sitten. Mora eli puukko eli veitsi on ehkä se tärkein yksittäinen juttu kun ruokaa tehdään. Hyvä kokki tekee huonommallakin veitsellä jotain mutta huono kokki ei hyvällä vai miten se menikään. Veitsi on sellainen luottokaveri ja tutun kaverin puuttuessa voi sieluun tulla suuri aukko. Ja käteen haava. Otetaanpas vertailua parin esimerkin kautta jossa sijoitellaan asioita ihan uusiksi.

Veistä ei saa hylätä tiskarin altaan pohjalle viskaamalla summamutikassa. Tiskari saattaa satuttaa kätensä kun lavuaari menee tukkoon ja siellä yllättävänä sojottava tappavan terävä tikari on yksi vaarallisimmista jutuista köökissä. Hiton harva tuon jutun uskoo ennen kuin se ensimmäinen syvä haava siitä on saatu. Ja moni ihmettelee minun kiukkuamista myös kotiolosuhteissa samasta asiasta jota itse pidän niin itsestäänselvyytenä mutta satunnaisille keittiövarpusille se pitää vääntää rautalangasta. Niin se vertaus. Ööö, ajatellaanpa vaikka taksikuskia. Kun vuoro on ajettu niin kaartaako hän 2013-mallin mesen autotalliin niin että ovi raapii seinää? Jättääkö hän valot siihen päälle, oven auki ja ehkä moottorinkin käyntiin? Polttaako hän sisällä ja ehkä viimeinen nortti tulee tumpattua vielä pelkääjän paikan penkkiin? Ei, ei, ei ja vielä kerran jumalauta ei. Mersu on kuskin työväline ja siitä pidetään huolta.

Veitsi ja teroituspuikko ovat kavereita, ehkä ajoittain jopa bestiksiä. He tykkäävät toistensa halailusta joten älä väkisin pidä heitä toisistaan erossa. Pieni silittely päivittäin tuntuu mukavalta kaikista meistä. Tai ainakin melkein kaikista sillä ystäväni Peukku-Karppasen vehniäläinen silittely herättää ristiriitaisia tunteita vanhojen kaljujen miesten keskuudessa. Mutta niin, älä erota bestiksiä. Mitenhän aikanaan Kekkonen olisi käyttäytynyt villisikametsällä jos Karjalais-Ahti olisi unohtunut Torniin? Tai entä kuinka hukassa Suentassu olisi ollut ilman Rokkaa? Tai olisiko Kurri tehnyt niin monta maalia ilman maailman parasta jääkiekkoilijaa Wayne Gretzkyä? Entä miten olisi käynyt Kultsin ilman Auvoa?

Tarvii tehdä välillä vähän bisnestä:
https://www.youtube.com/watch?v=i3t35CclUoI

Välillä toki parhaillakin kavereilla menee hetkellisesti sukset ristiin. Mie oon ite viiltänyt pari kertaa aika huolella sormeen veitsellä mutta sitten myöhemmin on asiat sovittu ja jatkettu kuten mitään ei olisi tapahtunutkaan. Ehkä pahin viilto sattui lätkän MM-skabojen aattopäivänä kun Hartwall Areenan tulenuudessa köökissä annoin sipulille kyytiä. En tiennyt että sipulit on uusien veisten kätyreitä ja veitsi kosti uppoamalla vinottain peukalooni liki luuhun asti. Onneksi veitsi oli tässä tapauksessa terävä sillä lääkäri kehui viillon siisteyttä ja kertoili että muuten kuuden tikin mahduttaminen peukun päähän olisi ollut hankalampi homma. Viikko saikkua ja sitten takaisin hommiin. Tunto ei taida palata koskaan kokonaan pottusormeen mutta opinpahan kunnoittamaan tehdasteroitusta.

Unicum-pullo ei liity tekstiin mitenkään, siinä on vaan etiketissä tuo plussa. Plussa on vähän kuin Sveitsin lipussa oleva ruksi mutta sekään ei liity blogin tekstiin. Veitsi olisi liittynyt.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti