Haukkapaloja maailmalta
Burgereita on niin monennäköisiä
joten nuo ensi kesälle suunnitellut on vain yksi näkemys, sellainen
Sahiksen Keittiöurpon näkemys. Jossain vaiheessa mulla oli oma
määritys siihen malliin, että hyvää burgeria ei voi syödä
käsin. Tässä kohdassa oli tingittävä siitä ajatuksesta sillä
mikä onkaan hirveämpää kuin grilliltä ostettu tuote minkä
syöminen vaatisi vähintään kolme kättä tai vaihtoehtoisesti
kaksi suuta. Jos edellämainittuja extroja ei satu löytymään niin
sitten tarvitaan parikymmentä servettiä ja silti pyykinpesureissu
ainakin paidan/takin ja housujen osalta on pomminvarma. Kännissä
tuo sitten vielä korostuu, kun tulee pyyhittyä suupielet hihoihin
ja todennäköisestä ainakin mausteita löytyy kengiltäkin.
Parhaita pikaruokakokemuksia löytyy
omalta osalta lopuksi Suomesta turhan vähän ja näin ollen tuohon
ensi kesän purilais-haasteeseen asetettu rima ei ollutkaan ihan
kuudessa metrissä. Ainakin Tammelan torin grilliltä ostettu
pärämätsi (kirjoitetaan peremetc – eli unkarilainen ryppypiiras)
on klassikko ja harvoin siellä ilta- tai yöaikaan vieraillessa ei
viitsi edes lukea grillin listaa koska valinta on niin selvä.
Kuopion torin tarjonnasta löytyy sitten kalakukon oheen myös
klassikko mikä vei mukanaan jo ennen kuin tiesin mitä ruokalaji
pitää sisällään. Rasvakaapeli. Siis rasvakaapeli. Pakkohan sen
on toimia. Ja ainakin joskus soittoaikoina kun keikan ja
takahuonejallun jälkeen oli ilta livennyt valomerkkiin niin
rasvakaapeli toimi. Sen verran hatarat muistikuvat tuosta oli jäänyt
että toissa kesänä oli pakko käydä tarkistamassa mikä tuo
rasvakaapeli sitten oikein oli. Paksuksi balkan-siivuksi väitti
silloinen grillin kesäossi, mutta sen verran vähän oli
lupsakkuutta ja myyntimiehen vikaa että jäipä tuo testaamatta
uusiksi. Saattaapi olla että joskus testaan. Vuan suattaapi olla
etten testookkoon.
Ulkomailta klassikoita kyllä tulee
heti mieleen. Johan monin paikoin kulttuurissa on sellainen pieni
syöminen ihan normaalia, että voinee vähän syödä vaikkei olisi
niin nälkäkään. Ainakin Berliinissä tuli syötyä niin monta
superhyvää döneriä että sekosin laskuissakin. Hinnallakaan niitä
ei ollut pilattu joten joskus tuli ostettua sellainen ihan huvikseen
vanhalla heinolalaisella teemalla: ”Suuta kuivaksi”.
Manchesterissa jossain Arndalen nurkilla oon taasen järkyttävässä
kanuunassa aamuoluen jälkeen maistellut sen luokan lantin arvoisen
hodarin että on nälän ja krapulan siirtäminen ollut tosiasia
useamman tunnin ajan. Siinäkin on aikaansaatu janon tunne pikaisesti
ja annoskoon ollessa kohdillaan on kropan lisäksi matkaseura
kiitellyt kun uusi mies on taas kerran syntynyt jatkamaan elämää.
Oma lukunsa on tietysti myös tsekkiläiset makkarat, viimeksi
nautiskelin parilla eurolla sellaisen lihajöötin (taisi olla
lammasta) sämpylän kera, ettei huvittanut enää mennä illalla
edes syömään.
Noista lähtökohdista kun on koittanut
löytää suomalaisen makuun, kukkaroon ja jopa humalaiseen käteen
sopivan välimallin niin haasteita on piisannut. Uskon kuitenkin
siihen että käsintehty sämpylä, joka saa käsintehdyn pihvin
sisälleen kera hyvien (ja tietty itse sorvattujen) kastikkeiden
toimii väkisinkin.
Jumaleissön, tässähän puskee
nälkää.
Shufflella löytyi koneelta tällainen purilainen. Manchesterista on tää kuva eli en oo ite tota tehnynnä. |
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti