- - -
Makkala on hyvää luokaa
Valkeakoskelainen kitarateknikko totesi
muinoin tamperelais-henkisessä viihdeohjelmassa kuolemattoman
lauseen: Makkala on hyvää luokaa. Paikkaahan se pitää ja myös
tuosta lauseesta on tullut klassikko, ettei jopa tarvitsisi sanoa
omituista sanaa: lentävä. Kyseinen sketsi eteni jotenkin niin että
naisen tarjoama omatekemä ruoka – vai pitäisikö sanoa luoka –
ei kelvannut vaan omasta muovipussista kaivettu lenkkimakkara oli
sitten illalliseen kelpaava eines.
Ja tänäänhän on makkaranystävillä
juhlapäivä. Ikuinen klassikko eli HK:n Sininen lenkki täyttää
tällä päivämäärällä 50 vuotta. Onneksi olkoon ”blooa”,
uskon että ”lökäriä” myydään ja syödään tänään hurjan
monta kiloa. Eräs tuttu bassotaiteilija kaivanee kyseisen tuotteen
povitaskustaan ja huitaisee sen kylmänä naamariin ruokatunnilla.
Sininenhän on parhaimmillaan kylmänä tai lämpimänä. Kotona tai
kylässä. Suomessa tai Turussa. Saunassa tai taksijonossa.
Lompakossa tai silmälasikotelossa. Ja päivänsankaria yhtään
väheksymättä, moni muu ”putki” kyllä saa allekirjoittaneen
nostamaan peukkunsa ylös. Samoin suupielet, joista kenties
nälkäisenä valuu vähän kuolaakin.
Hippasen ärsyttää aina keväisin,
kun markkinoille tulee niin monta uutta makkaralaatua. Siinä sitä
sitten pitää yrittää juhannukseen tai heinäkuun alkuun mennessä
testata mahdollisimman monta uutta versiota läpi. Loppujen lopuksi
menee pari viikkoa niin sanottujen makkaraövereiden parissa eli
rasvakaapelia ei tee mieli ollenkaan. No, kesän taittuessa loppua
kohti uutuuksista grilliin mahtuu ehkä yksi tai kaksi variaatiota
mutta mielellään sinne valitsee kuitenkin niitä rakkaita tuttuja
kämppingejä ja kapanosseja.
Makkaran parhaimpiin kavereihin kuuluu
toki sinappi. Jotkuthan sotkevat siihen myös ketsuppia ja mikäs
siinä. Mieluummin miten vaan. Saksassa syömäni currywurst kyllä
toimii myös erittäin hyvin, samoin toki pienten lihafirmojen
erikoisputket joihin on myös tullut tutustuttua niin usein kuin vaan
mahdollista. Sitten on tietysti vielä kaikilla se oma, ainut ja
oikea tyyli paistaa makkaraa. Joko viiltojen kanssa tai ilman,
kaasulla tai hiilillä, tikun nokassa tai uunissa.
Voi pojat mitä ruokaa sainkaan viime
viikonloppuna. Kunnon makkarakastiketta vanhan ajan tyyliin eli
ruskeassa kastikkeessa ja keitettyjen perunoiden kera. Koeannoksena
valmistin myös tulevaa kiekkokautta varten variaation kolmesta
erilaisesta makkarasta kera haudutetun hapankaalin ja omatekemän
jalon sinapin. Mutta Heinolassa syntynyt klassikko on silti ehkä
suosikkini makkararuuista. Jokkismakkara siis. Legendaarinen makkara
valmistetaan äärimmäisen kuumassa grillissä niin että pinta
palaa mustaksi mutta makkara on sisältä yhä kylmää. Voi veljet.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti